PENAFIAN (DISCLAIMER)

Pihak penulis "Fikiran Kami" tidak akan bertanggungjawab atas segala hal yang akan terjadi hasil daripada nukilan di blog ini. Tulisan yang diterbitkan di blog ini hanya cetusan pendapat dan pandangan peribadi penulis ataupun pautan sumber-sumber yang dipilih.

Yang Mengikuti

05 June 2011

Akuilah bahawa PAS sudah tidak 'mesra ulama'

Islam hanya tinggal nama pada parti

Salam muhibbah,

1. Tahniah kepada perwakilan PAS yang telah selesai melunaskan tanggungjawab memilih pemimpin pada Muktamar Tahunan 2011.

2. Barisan kepimpinan yang baru dipilih jelas dan nyata bahawa pemimpin tertinggi tersebut tidak mempunyai latar belakang pengajian dalam bidang agama.

3. Nyata kali ini kumpulan ulama telah berjaya 'disisihkan secara terancang' dengan kemasukan golongan-golongan 'profesional' menjawat jawatan tertinggi.

4. Jika sebelum ini dikatan golongan ulama yang layak menjadi pemerintah, apakah dalam Parti Islam ini sendiri, ulama tidak layak menjadi pemimpinnya?

5. Apakah kuasa yang ada pada Dewan Ulama? Sekadar penyedap organisasi, atau pelengkap tradisi? Jelas suara Dewan Ulama langsung tidak kedengaran tatkala umat Melayu Islam diasak bertubi-tubi oleh golongan bukan Islam.

6. Hakikatnya banyak ulama-ulama muda masa kini yang cenderung menjauhkan diri daripada PAS kerana banyak dasar dan polisi semasa parti itu semakin jauh daripada matlamat asalnya. Secara dasarnya, ulama-ulama ini tidak pula menyertai UMNO, mungkin segelintir, selebihnya berkecuali.

7. Apabila muktamar kali ini bertemakan "negara kebajikan", jelaslah bahawa perjuangan negara Islam itu sendiri sudah samar-samar, barangkali akan terus lenyap diasak golongan profesional.

8. Apakah PAS sendiri secara senyap 'mengakui' bahawa UMNO selama ini telah berjaya meningkatkan kebajikan umat Melayu Islam selaras dengan tuntutan syariat hingga terpaksa mereka mengubah taktik psikologi pengundi-pengundi?

9. Slogan "PAS ganti UMNO" jelas menunjukkan bahawa tradisi perjuangan membela Melayu Islam kini mahu dirampas oleh PAS yang selama ini menipu pengundi mereka selama lebih 50 tahun kewujudannya. Sedang PAS sendiri tidak mahu untuk mengakui bahawa UMNOlah yang telah berjaya dari segi "negara berkebajikan".

10. Hanya sekadar mengingatkan kembali sejarah penubuhan PAS, siapa yang menubuhkannya, dan apakah tujuan asal penubuhannya, kerana itulah menjadi matlamat kejayaan sesebuah parti tersebut.

4 comments:

Gerakan Timur said...

Salam,

GT sudah link n follow..

kasi hantam sama fuckatan...

yeeehhaaaaaaaaa.....

Razif AR Al-Marbawi said...

heheh timasih~

jom hentam!! yearghhh

Unknown said...

akui lah pas bukan lagi parti islam. pas merupa dap brsama sama utk menghancurkan islm dan melayu...kah...kah...kah n ajis sudah bukan shj sahabat setan tapi.....

Unknown said...

cadangan trkini pas akan brgabung dgn dap demokratik aksen pas dpinpim oleh bakal pm l k s dan timbalan pm n ajis......kah....kah...kah.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Sila berikan komen dengan menyatakan nama anda. Komen dengan menggunakan nama Anonymous bermakna anda adalah seorang pengecut yang tidak berani bertanggungjawab terhadap komen anda sendiri.