PENAFIAN (DISCLAIMER)

Pihak penulis "Fikiran Kami" tidak akan bertanggungjawab atas segala hal yang akan terjadi hasil daripada nukilan di blog ini. Tulisan yang diterbitkan di blog ini hanya cetusan pendapat dan pandangan peribadi penulis ataupun pautan sumber-sumber yang dipilih.

Yang Mengikuti

02 April 2008

Apakah perjuangan PAS ketika ini?

Setiap komen yang anda berikan haruskan tidak berlandaskan emosi. Rasional adalah perkara yang wajib dipertimbangkan di dalam setiap komen anda. Komen anda amatlah dihargai.

Di sebalik kehangatan usaha-usaha bagi melakukan perubahan di dalam UMNO,terbaru iaitu semalam dengan Kumpulan Menyokong UMNO (MYKMU) menganjurkan forum "UMNO Pasca Pilihanraya Umum Ke 12:Satu Penilaian",pihak pembangkang iaitu PAS,PKR dan DAP pula telah mengumumkan langkah terbaru mereka untuk mengeratkan lagi kerjasama ketiga-tiga parti tersebut,dengan mengumumkan pembentukan Pakatan Rakyat.

Akhirnya,setelah 3 kali PRU mereka bersatu di bawah Barisan Alternatif,dan kemudiannya bertukar menjadi Barisan Rakyat,dan setelah berkali-kali dihentam oleh Barisan Nasional yang menggelarkan mereka pakatan main-main sahaja,mereka akhirnya telah sepakat untuk mewujudkan satu pakatan yang lebih erat,berbanding pakatan-pakatan mereka yang terdahulu.

Pakatan ini terdiri daripada 2 parti yang hampir sama iaitu PKR dan DAP yakni dari segi dasarnya yang menyatakan bahawa mereka adalah parti berbilang kaum,dan satu lagi parti yang dahulunya begitu gah memperjuangkan konsep negara Islam mengikut acuan mereka sendiri,iaitu PAS.Kalau dikaji dengan lebih teliti,di antara ketiga-tiga parti tersebut,PKRlah yang lebih "multi-racial".DAP pula lebih kepada parti bukan Melayu,sungguhpun terdapat segelintir ahli Melayu beragama Islam,manakala PAS pula,memandangkan parti ini menggunakan Islam sebagai modal politiknya,maka tidak hairanlah sekiranya ada bukan Melayu yang beragama Islam,cuma baru-baru ini sahaja terdapat seorang bukan Islam yang merupakan ahli kelab yang menyokong PAS,itu pun bertanding di atas tiket PKR.

Sebelum mengulas dengan lebih lanjut mengenai PR ini,eloklah kita lihat kembali sedikit sebanyak mengenai sejarah penubuhan PAS.Berikut adalah sebahagian daripada maklumat yang diambil daripada Wikipedia memandangkan tidak ada maklumat sejarah yang diselitkan di laman web rasmi PAS (sekiranya ada,tolong sampaikan kepada penulis ya?)

PAS atau Persatuan Islam Se-Malaya (nama asalnya) adalah satu-satunya pertubuhan atau parti politik Melayu yang berteraskan kepada Islam yang ditubuhkan sebelum merdeka sesudah Hizbul Muslimin diharamkan oleh penjajah pada tahun 1948.

Golongan reformasi ini bukan sahaja berjaya menyedarkan masyarakat Melayu tentang betapa pentingnya menghapuskan penjajah barat bagi mewujudkan sebuah negara Islam, tetapi turut menyuarakan pendapat bahawa kelemahan umat Islam sebenarnya adalah berpunca daripada masyarakat Islam yang tidak mahu mengikut ajaran Islam dengan betul sebagaimana yang terkandung di dalam al-Quran dan Sunnah.


Jelaslah bahawa matlamat asal penubuhan PAS adalah untuk menubuhkan negara Islam.Setelah isu ini menjadi persoalan untuk agak lama,pada tahun 2001,Perdana Menteri pada ketika itu iaitu Datuk Seri(kini Tun) Dr Mahathir Mohamad telah menyatakan secara terbuka bahawa Malaysia adalah sebuah negara Islam.Berikut adalah keratan akhbar Utusan Malaysia:

Malaysia negara Islam - PM -- Dr. Mahathir sahut cabaran Fadzil Noor

Oleh: ASUKI ABAS dan NIZAM YATIM
KUALA LUMPUR 29 Sept. - Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad hari ini secara terbuka menyahut cabaran Presiden Pas, Datuk Fadzil Noor dengan menegaskan bahawa Malaysia adalah negara Islam yang selari dengan ajaran Islam.

Menurut Perdana Menteri, rakyat bukan Islam mempunyai hak untuk menganggap negara ini sebagai sebuah negara sekular tetapi parti peneraju kerajaan iaitu UMNO menganggap Malaysia sudah memenuhi syarat yang cukup untuk mengaku sebagai negara Islam.

``Ya (mengaku secara rasmi Malaysia adalah sebuah negara Islam), kita dah berkali-kali kata dan parti lawan tidak perlu tanya lagi; memang Malaysia sebuah negara Islam kerana definisi negara Islam ini luas.

``Jadi kita hendak tahu apa dia negara Islam yang dia (parti Pas) sebenarnya hendak, kerana kita sudah ada (negara Islam),'' katanya.

Perdana Menteri berkata demikian pada sidang akhbar ketika diminta mengulas ucapan yang disampaikannya semasa merasmikan Persidangan Perwakilan Nasional Gerakan Ke-30 di sini.

Sungguhpun begitu,pada PRU tahun 2004,PAS menyatakan dalam manifestonya bahawa mereka akan menubuhkan kerajaan Islam mengikut tafsiran mereka kerana bagi mereka,Malaysia masih belum lagi layak untuk digelar sebagai negara Islam.Mungkin ini disebabkan oleh kenyataan Presiden PAS pada tahun 2001,arwah Datuk Fadzil Noor mengatakan seperti berikut:

"Konsep negara Islam adalah luas dan tidak berpandukan kepada hudud semata-mata. Salah satu darinya ialah syariat Islam yang sepatutnya diletakkan sebagai sumber tertinggi dalam perundangan negara. Tetapi, ia tidak terdapat dalam perlembagaan negara," katanya.

Katanya sesuatu kerajaan itu tidak boleh mengatakan negara itu Islam dengan hanya mendirikan masjid.

"Kalau kita lihat, Thailand pun dirikan masjid tetapi ia bukan negara Islam," katanya.

Utusan Malaysia,1 Okt 2001
Itu dulu.Sekarang mereka sudah berubah pendapat.Dalam PRU 12 baru-baru ini


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Sila berikan komen dengan menyatakan nama anda. Komen dengan menggunakan nama Anonymous bermakna anda adalah seorang pengecut yang tidak berani bertanggungjawab terhadap komen anda sendiri.