PENAFIAN (DISCLAIMER)

Pihak penulis "Fikiran Kami" tidak akan bertanggungjawab atas segala hal yang akan terjadi hasil daripada nukilan di blog ini. Tulisan yang diterbitkan di blog ini hanya cetusan pendapat dan pandangan peribadi penulis ataupun pautan sumber-sumber yang dipilih.

Yang Mengikuti

09 August 2009

Bangun dan runtuhnya sebuah tamadun


Salam muhibbah.

Ketegangan nampaknya semakin menjadi-jadi. Pelbagai isu, tidak kira sensitif atau tidak sudah dilaung-laungkan dan diulang-ulangkan bagaikan tiada noktah. Sebagai seorang yang cerdik dan pandai, perkara seperti ini tidak perlu disebut. Dibimbangi ia akan meruntuhkan sebuah negara yang telah susah payah dibina oleh pemimpin-pemimpin sebelum ini. Membina sebuah negara memerlukan 100 tahun tetapi meruntuhnya hanyalah sekelip mata.

Sejarah membuktikan bahawa kejatuhan kerajaan-kerajaan di seluruh dunia Islam tidak datang dari luar tetapi dari DALAM sendiri. Pengkhianatan, gila kuasa, rasuah, menipu, menabur fitnah, menggunakan ilmu yang ada untuk kepentingan sendiri, dan lain-lain lagi adalah punca utama sesebuah tamadun itu lenyap dan musnah.

Empayar Turki Othmaniah musnah kerana Mustafa Kamal Attaturk, Empayar Melayu Melaka dihancurkan kerana pembelotan, Kesultanan Filipina dimurtadkan kerana pengaruh Sepanyol dan wang. Mahukah Malaysia menjadi seperti itu?

PERPADUAN adalah amat penting di kalangan rakyat Malaysia, khususnya umat Islam dan Melayu sendiri. Adakah oleh sebab hal-hal kecil, kita berbalah sesama sendiri? Sudahlah pengkhianat bangsa jelas bebas bergerak ke sana ke mari, kita pula mencari salah untuk membuktikan kita yang betul. Apakah makna semua ini? Jelas ia akan membawa kepada kehancuran umat Islam.

Jika anda ikhlas untuk menyelamatkan Islam dan Melayu di Malaysia ini, sama-samalah kita berdoa dan berhajat kepada ALLAH SWT agar dilindungi dari segala bala dan bencana. Sepatutnya doa perpaduan umat Islam dimasukkan ke dalam khutbah Jumaat agar semua umat Islam mengaminkan kerana ia melambangkan penyatuan umat Islam dalam memohon hajat kepada ALLAH SWT.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Sila berikan komen dengan menyatakan nama anda. Komen dengan menggunakan nama Anonymous bermakna anda adalah seorang pengecut yang tidak berani bertanggungjawab terhadap komen anda sendiri.