PENAFIAN (DISCLAIMER)

Pihak penulis "Fikiran Kami" tidak akan bertanggungjawab atas segala hal yang akan terjadi hasil daripada nukilan di blog ini. Tulisan yang diterbitkan di blog ini hanya cetusan pendapat dan pandangan peribadi penulis ataupun pautan sumber-sumber yang dipilih.

Yang Mengikuti

11 March 2008

Kerajaan Boneka Perak


Setiap komen yang anda berikan haruskan tidak berlandaskan emosi. Rasional adalah perkara yang wajib dipertimbangkan di dalam setiap komen anda. Komen anda amatlah dihargai.

Salam Perpaduan!

Umum mengetahui bahawa 5 kerajaan negeri telah berjaya ditawan oleh pakatan DAP-PKR-PAS dalam PRU-12 yang lalu termasuklah negeri Perak iaitu negeri kelahiran dan tempat membesar saya sejak 22 tahun nan silam.

Kalau diceritakan perbezaan antara dulu dan sekarang, memanglah banyak bezanya. Dan ini semua adalah hasil penat lelah kerajaan BN yang memerintah sejak merdeka hingga tarikh 8 Mac 2008 yang lalu.

Apa yang saya ingin katakan di sini, adalah dapatkah kerajaan "barisan rakyat" Perak akan kukuh daripada tiga parti pakatan ini? DAP sudah tentu tidak bersetuju dengan polisi PAS dan begitu juga sebaliknya. Apakah ini tanda "muafakat" antara mereka?

Media telah melaporkan, DAP tidak bersetuju dengan pelantikan MB daripada PAS kerana kerusi yang dimenangi adalah yang paling sedikit antara ketiga pakatan ini. Manakala PKR pula mengancam untuk menarik diri daripada pakatan jika bilangan exco yang dimintanya tidak ditunaikan. PAS pula hanya berdiam diri.

Lihatlah betapa "kukuh"nya hubungan mereka. Sehingga DAP Pusat menegur DAP Perak kerana tindakan mereka untuk sedia bekerjasama dengan PAS yang kita ketahui sebagai "tiada kerjasama antara mereka"

PAS juga kelihatan angkuh dan sombong apabila cadangan untuk bergabung membentuk kerajaan campuran dengan BN ditolak mentah-mentah oleh wakil-wakil PAS. Mereka sanggup bekerjasama dengan DAP yang kita tahu anti-Melayu dan anti-monarki. Mereka kini sanggup menggadai maruah Melayu apabila berpakat dengan DAP. Ke mana hala tuju Melayu jika bersama-sama bernaung di bawah payung "roket"? Nasib Melayu mungkin sama seperti Pulau Pinang.

Kini, Ir. Mohamad Nizar Jamaludin telah selamat mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perak. Pembahagian EXCO Perak pula lebih kepada DAP daripada PKR dan PAS sendiri. Tunggu dan lihat sejauh mana pakatan ini dapat berjalan memerintah negeri Perak.

Orang Melayu PAS sangat berbangga apabila mengetahui wakil PAS menjadi Menteri Besar. Mungkin mereka tidak tahu hal kuasa politik orang Melayu apabila tidak melihatkan kerusi yang dimenangi DAP lebih banyak daripada PKR dan PAS. Wakil PAS itu sudah pasti hanya boneka bagi DAP demi memenuhi cita-cita Malaysian Malaysia mereka.

Sebagai memudahkan pemikiran, saya membuat analogi begini:
Terdapat sebuah kedai, yang dahulunya dimiliki oleh keluarga Melayu. Kedai ini asalnya bermula dengan sedikit barangan dan semakin lama semakin maju. Di kalangan pembeli lebih ramai Melayu dan penjaga kedai tersebut adalah seorang Melayu. Akibat perselisihan faham, kedai Melayu ini akhirnya dijual kepada orang Cina. Malah pengguna yang selalu membeli barangan juga bersetuju untuk menyerahkannya kepada Cina. Setelah menguasai kedai tersebut, mereka masih lagi meletakkan orang Melayu sebagai penjaga kedai itu, kononnya kedai itu masih lagi milik Melayu. Apabila hadir seorang pengguna untuk membeli barangan di kedai itu dan meminta tawaran harga, penjaga itu akan berkata, "Saya tidak berani menawarkan harga murah kepada anda, sila tanya kepada bos saya dahulu"


Apakah kesimpulannya di sini? Fikir-fikirkanlah.

Teringat pula SMS yang saya dapat sebelum PRU lalu.
"Sahaja aku keluar barisan, menaiki roket, menuju ke bulan, demi keadilan"

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Sila berikan komen dengan menyatakan nama anda. Komen dengan menggunakan nama Anonymous bermakna anda adalah seorang pengecut yang tidak berani bertanggungjawab terhadap komen anda sendiri.