PENAFIAN (DISCLAIMER)

Pihak penulis "Fikiran Kami" tidak akan bertanggungjawab atas segala hal yang akan terjadi hasil daripada nukilan di blog ini. Tulisan yang diterbitkan di blog ini hanya cetusan pendapat dan pandangan peribadi penulis ataupun pautan sumber-sumber yang dipilih.

Yang Mengikuti

31 May 2008

Ketuanan Melayu atau Ketuanya Melayu? Bahagian 1

Setiap komen yang anda berikan haruskan tidak berlandaskan emosi. Rasional adalah perkara yang wajib dipertimbangkan di dalam setiap komen anda. Komen anda amatlah dihargai.

Salam pertemuan.


Batu Pahat Sungai Kundur,


Tempat tumbuh paku dulang,


Kalau jahat baiklah undur,


Jangan menyakit hati orang.


Negara ini namanya Malaysia. Malaysia seperti yang dinyatakan Tunku Abdul Rahman, bermaksud “Melayu di Asia”. Cita-citanya untuk menaikkan martabat bangsa Melayu menuju peringkat global. Sebelum wujudnya nama Malaysia, daerah ini telah lama dikenali dengan Semenanjung Tanah Melayu. Mengapa Tanah Melayu?

Ini disebabkan tanah ini telah didiami oleh orang Melayu sekian lama tanpa sebarang persoalan oleh bangsa-bangsa lain. Dan suatu ketika dahulu bahasa Melayu menjadi salah satu lingua franca di seluruh Nusantara hingga menyebabkan mereka yang ingin datang berdagang di sini perlu menguasai bahasa Melayu.

Isu ketuanan Melayu timbul setelah melihatkan keputusan PRU-12 yang lalu. Undi-undi rakyat banyak berpihak kepada pembangkang yang menggelarkan diri sebagai Pakatan Rakyat, hasil gabungan parti DAP, PKR, dan PAS. Mereka bukanlah satu entiti seperti Barisan Nasional, tetapi hanya bergerak menggunakan “nama samaran” walhal mereka masih parti yang berlainan yang tidak ada jawatankuasa peringkat pusat yang menyatukan ketiga-tiga parti tersebut.

Ketuanan Melayu disorak sorai oleh mereka yang risau akan hilangnya kuasa politik orang Melayu di Malaysia, seperti yang berlaku di Singapura. Ingin saya tegaskan di sini, kita tak perlu bimbang dengan ketuanan Melayu kerana kita sudah dijamin di dalam perlembagaan, kita mempunyai seorang Raja yang kita gelarkan “Yang Di-Pertuan Agong” sebagai “tuan” Malaysia ini. Untuk menghapuskan ketuanan Melayu ini amatlah sukar kerana ia memerlukan pindaan perlembagaan dan memerlukan persetujuan daripada majoriti rakyat Malaysia yang kita tahu bahawa Melayu adalah majoriti.

Tidak mustahil juga jika orang Melayu sendiri yang akan menghapuskan sistem raja ini di masa hadapan. Itu pun jika sudah kemaruk kuasa atau disogok oleh bangsa lain yang cemburu melihatkan “ketuanan” kita. Mereka yang cemburu ini ingin memastikan “tuan” negara ini bukan milik orang Melayu. Maka timbullah sejarah yang direka-reka oleh orang-orang ini bagi membuktikan bahawa tidak ada sesiapapun berhak mengaku tanah ini adalah tanah mereka.

Kononnya atas dasar sama rata, setiap kaum berhak menjadi “tuan” negara ini jika mereka mampu. Terang-terang mereka menolak sejarah dan menganggap sejarah itu hanya satu cebis kisah yang tak perlu diulangi lagi. Bangsa mana yang menguasai ekonomi itulah yang harus menjadi kuasa politik sesebuah negara. Dogma sama yang berlaku di negara jiran kita yang telah lama hilang kedaulatan Melayu.

Bersambung...


1 comment:

Man In Black said...

Brader sekalian,

Tegakkan Jalur Gemilang di blog anda.. Kibarkan dengan penuh ras hormat dan taat setia kepada negara. Kita lawan buku dengan ruas. Tunjukkan ada yang masih cintakan negara ini. Malaysia lebih penting daripada fahaman politik..

Permintaan ikhlas,
Che Eduardo

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Sila berikan komen dengan menyatakan nama anda. Komen dengan menggunakan nama Anonymous bermakna anda adalah seorang pengecut yang tidak berani bertanggungjawab terhadap komen anda sendiri.