PENAFIAN (DISCLAIMER)

Pihak penulis "Fikiran Kami" tidak akan bertanggungjawab atas segala hal yang akan terjadi hasil daripada nukilan di blog ini. Tulisan yang diterbitkan di blog ini hanya cetusan pendapat dan pandangan peribadi penulis ataupun pautan sumber-sumber yang dipilih.

Yang Mengikuti

05 February 2011

Krisis Mesir: UMNO buat kerja, PAS buat tahi mata!

Salam sejahtera.

1. Ketika ini, Mesir masih dalam keadaan huru hara dan kacau bilau akibat protes jalanan yang semakin buruk. Tanda-tanda untuk pulih kepada keamanan nampaknya sangat tipis.

2. Ketika ini juga, Kerajaan Malaysia (dibaca: UMNO/BN) sedang bertungkus lumus memindahkan seberapa ramai mungkin rakyat Malaysia ke Jeddah, Arab Saudi sebelum dibawa pulang ke Malaysia.

3. Usaha murni ini sewajarnya dihargai dengan ucapan terima kasih, bukan dengan fitnah, cacian, hinaan yang diberi. Molekkah? Sudahlah wahai juak murahan PAS. Sepatutnya kamu bersama-sama kerajaan membantu proses perpindahan di Mesir, bukan berdemo di depan Kedutaan Amerika! Malah lebih Mesir daripada rakyat Mesir sendiri berdemonya!

4. Adakah demo yang kamu lakukan boleh mengubah apa-apa keadaan? Adalah lebih baik sekiranya kamu bersolat hajat mohon keselamatan seperti yang dianjur oleh JAKIM dan mohon sama-sama berangkat ke Mesir membantu sukarelawan memindahkan warga Malaysia.

5. Sebagai parti yang konon memperjuangkan Islam, PAS (dibaca: munafik), perlukah kita mempertikai niat kerajaan Malaysia membantu rakyat sendiri di Mesir? Ada yang mempersoal mengapa tidak bawa terus ke Malaysia?

6. Matlamat ketika ini adalah kita harus keluarkan semua rakyat Malaysia dahulu dan tempatkan mereka di kawasan yang selamat. Dalam konteks ini, di Jeddah. Mengapa Jeddah? Jeddah berhampiran dengan Mesir dan kita sudah mempunyai banyak kemudahan yang telah disediakan oleh Tabung Haji.

7. Tidak kah kamu terfikir, jarak Mesir dengan Malaysia bukannya seperti Bukit Kayu Hitam ke Johor Bahru. Berapa banyak kos yang akan terbuang jika perjalanan sejauh 10 jam lebih untuk membawa hampir 12,000 rakyat Malaysia di Mesir? Pelan perpindahan ke Jeddah adalah lebih sesuai kerana dalam masa beberapa hari ini kita dapat keluarkan kesemua rakyat Malaysia dengan selamat. Setelah selamat, barulah kita akan uruskan penerbangan pulang ke Malaysia.

8. Sudah-sudahlah PAS, kamu bukan berniat baik untuk membantu sesama Islam. Malah kamu sendiri memecahbelahkan umat Islam. Jika PAS betul-betul memperjuang nasib rakyat Palestin, mengapa ketika misi bantuan Tun Dr. Mahathir dulu, tiada seorang pun juak-juak PAS yang mengikuti?

Untuk mengikuti berita terkini dari Mesir, bolehlah layari Medan Info Kita

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Sila berikan komen dengan menyatakan nama anda. Komen dengan menggunakan nama Anonymous bermakna anda adalah seorang pengecut yang tidak berani bertanggungjawab terhadap komen anda sendiri.