PENAFIAN (DISCLAIMER)

Pihak penulis "Fikiran Kami" tidak akan bertanggungjawab atas segala hal yang akan terjadi hasil daripada nukilan di blog ini. Tulisan yang diterbitkan di blog ini hanya cetusan pendapat dan pandangan peribadi penulis ataupun pautan sumber-sumber yang dipilih.

Yang Mengikuti

13 March 2008

Pentingnya perpaduan orang Melayu

Setiap komen yang anda berikan haruskan tidak berlandaskan emosi. Rasional adalah perkara yang wajib dipertimbangkan di dalam setiap komen anda. Komen anda amatlah dihargai.

Sebagai seorang anak Perak, saya rasa terpanggil untuk menulis setelah melihat keadaan yang berlaku di negeri kelahiran saya. Namun, sebelum itu,ingin saya tegaskan di sini bahawa ini merupakan pandangan peribadi saya, seorang penyokong UMNO, dan BUKANNYA mewakili mana-mana pihak.

Terlebih dahulu, izinkan saya mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam kempen pilihanraya bagi Barisan Nasional dan UMNO. Sungguhpun saya bukanlah sebahagian daripada jentera pilihanraya, namun usaha gigih saudara dan saudari sekalian telah memastikan BN, terutamanya UMNO memenangi jumlah kerusi DUN terbanyak di Perak, tetap saya ingati.

Walaubagaimanapun, sayang sekali kerana BN tidak dapat lagi membentuk kerajaan di Perak kerana kekurangan hanya 2 kerusi untuk mencapai majoriti mudah.

Sebaliknya, PAS, DAP dan PKR pula yang akan membentuk kerajaan campuran, dengan DAP(18 kerusi) mempunyai jumlah kerusi terbanyak, lebih banyak daripada jumlah kerusi PAS(6) dan PKR(7). Sungguhpun kemungkinan besar jawatan Menteri Besar Perak akan diserahkan kepada seorang Melayu yang beragama Islam, selari dengan Undang-Undang Tubuh Negeri Perak, namun, kerajaan negeri sudah hampir pasti dikuasai oleh DAP, dan ini bakal menjadikan pentadbiran kerajaan negeri Perak lebih kurang sama dengan kerajaan negeri Pulau Pinang yang baru.

Cuba fikirkanlah apa yang mungkin terjadi kepada orang Melayu Islam di Perak. Mungkin orang Melayu Islam yang menjadi MB hanya mampu berkuasa dari segi bidang hal ehwal agama Islam, tidak ubah seperti yang berlaku ketika zaman penjajah British. Sekiranya ini berlaku, MB ataupun Exco Melayu tidak lebih dari “Chief Kadi” .

Situasi yang merisaukan ini tidak akan berlaku andai kata ada dikalangan ADUN Melayu Islam pembangkang, ambil contoh PAS mengambil keputusan untuk membentuk kerajaan campuran dengan BN Perak. Tetapi, melihatkan situasi kini, PAS lebih rela bekerjasama dengan DAP, sungguhpun kuasa mereka kelak akan jauh lebih kecil dari DAP. Sikap PAS Perak ini menyebabkan banyak yang marah dan risau, terutamanya ahli-ahli dan penyokong-penyokong UMNO, termasuk saya sendiri.

Namun begitu, kita sebagai ahli dan penyokong UMNO juga perlu mencari sebab, mengapakah PAS bersikap degil sedemikian rupa? Kita tolak dahulu cita-cita PAS untuk merasai kuasa memerintah, sebaliknya, kita fikirkan kembali, adakah sikap kita selama ini yang turut menyumbang ke arah kedegilan mereka? Adakah kita pernah melakukan sesuatu yang menyebabkan mereka begitu marah terhadap kita, bahkan lebih mempercayai DAP berbanding orang yang seagama dan sebangsa dengan mereka, tatkala nasib diri sendiri dan orang yang seagama dan sebangsa menjadi teka-teki? Kita jangan sahaja menuding jari kepada orang lain, malah perlu mengakui kesilapan kita sekiranya ada dan belajar dari kesilapan tersebut.Jangan jadi macam sesetengah orang tu.

Tolaklah pemimpin yang lemah dan korup, tidak kira di peringkat mana sekali pun sekiranya ada. Mereka-mereka inilah yang akan memberi imej yang buruk kepada parti, sungguhpun ahli dan penyokong yang baik jauh lebih banyak daripada mereka. Mungkin imej buruk yang dibawa mereka inilah yang menyebabkan sesetengah pihak menjauhi kita, seterusnya merugikan agama,bangsa dan tanahair kita juga. Kepada yang bersekongkol dengan mereka yang merosakkan agama,bangsa dan tanahair, INGAT, jangan sangka SEMUA Melayu mudah lupa.


Teruskanlah usaha untuk menyatu-padukan orang Melayu dan menyelamatkan UMNO.

“Melayu hanya boleh selamat apabila kuat,dan kuat apabila bersatu-padu”-Dato Onn

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Sila berikan komen dengan menyatakan nama anda. Komen dengan menggunakan nama Anonymous bermakna anda adalah seorang pengecut yang tidak berani bertanggungjawab terhadap komen anda sendiri.